سه شنبه 6 اسفند 1398
الثلاثاء 2 رجب 1441
|
Feb 25 2020
|

روش های تشخیص ادویه تقلبی

امتیاز کاربران

ستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعالستاره غیر فعال
 


 زردچوبه
 زردچوبه ای اصل است که خیلی رنگش نارنجی نباشد و بوی مطبوع زردچوبه را باید از آن حس کنید. زردچوبه نباید گلوله گلوله و دارای بافتهای متخللی باشد، بلکه یک پودر صاف و الک کرده است. رنگ زیاد زردچوبه کمی مشکوک است، بنابراین اگر می خواهید بدانید اصلی است یا نه یک قاشق چای خوری از زردچوبه را درون یک لیوان آب جوش بریزید و هم بزنید، اگر در چند ثانیه آب جوش رنگی شد به وجود رنگهای شیمیایی غیرمجاز در ان شک کنید. زردچوبه اصلی که از ریشه این گیاه به دست می آید خیلی دیر رنگ پس می دهد و زردی ملایمی دارد. از موادی که در زردچوبه تقلبی استفاده می کنند، می توان به پوست پسته آسیاب شده، پودر هویج خشک، رنگهای یی و البته پودر نان خشک اشاره کرد.

 فلفل
 فلفل قرمز را می توان از بوی تند و تیز و اصیلی که دارد، تشخیص داد. وقتی کمی ازفلفل قرمز اصیل راکف دستتان بریزید، تندی و خالصی بودن آن باعث می شود دستتان بخارد و بسوزد و وقتی آن را نزدیک بینی تان می برید تا انتهای گلوی تان را می سوزاند. در فلفل قرمز تقلبی از پودر گوجه خشک شده، پودر پوست فندق خشک و بلوط و رنگ غیرمجاز شیمیایی استفاده می کنند. بیشترفلفل های تقلبی هیچ تندی ندارند و انگار که نه انگار از آنها در غذا استفاده کردهاید و بیشتر به خاطر رنگ گوجه و فندق باعث می شوند رنگ غذایتان تغییر کند و نه اینکه تند شود. 

فلفل سیاه
 فلفل سیاه مثل فلفل قرمز تند و تیز نیست، اما به دلیل بوی خاصی که دارد خیلی راحت قابل تشخیصی است. فلفل سیاه قیمت کمی ندارد. مثلا در بازار بسته به نوع مرغوبیتش می توانید از کیلویی ۱۰۰ هزار تا ۱۵۰هزار تومان پیدا کنید، بنابراین اگر یک بسته ۲۰۰ گرمی از فلفل سیاه را ۳هزار تومان فروختند حتما باید به مرغوبیت آن شک کنید. فلفل تقلبی می تواند حاوی این مواد باشد؛ آرد نخودچی، آرد عدس، خاک اره و تفاله زیتون.

سماق
 سماق باید زرشکی کمرنگ و بابوی خاصی خودش باشد. اگر بویی شبیه بوی زرشک یاغوره داشت باید به اصلی بودن آن شک کنید. سماق نباید خیلی کم رنگ یا خیلی پررنگ باشد، سماق تقلبی ترکیبی از پودر زرشک نامرغوب خشک، تفاله غوره و پودر گل ختمی و رنگهای غیرمجاز شیمیایی است.

زعفران
 شکل زعفران یکی از روشهای شناسایی خالص بودن ان است. رنگ زعفران باید قرمز تند باشد نه روشن و شکل کلاله های ان هم نباید براق باشد. یکی دیگر از راههای شناخت زعفران تقلبی این است که گلی زعفران را در دست بفشارید، اگر دستتان چرب شد یعنی برای اضافه وزن آن روغن اضافه شده است. رنگ مصنوعی و شیمیایی غیرمجاز هم به زعفران اضافه میکنند. برای تشخیص می توانید زعفران را در اب جوش بریزید اگر زودرنگ پس داد و محلول شما بعد از چند ثانیه قرمز شد، پس زعفران تقلبی است. زعفران اصلی وقت زیادی میخواهد تا دم بکشد و رنگ باز
کند. 

دارچین
 دارچین را بهتر است به صورت چوب تهیه کنید و خودتان در خانه پودر کنید. البته قبل از پودر کردن چوب دارچین را بشویید و بگذارید خشک شود. بعد از اینکه چوب خشک شد آن را در آسیاب پودر کنید، اما پودر دارچین اصلی نباید زیاد قهوهای و پررنگ باشد. دارچین باید بویی قوی و ماندگار داشته باشد. وقتی کف دستتان می ریزید باید تا چند دقیقه یا حتی یک ساعت بوی آن را احساس کنید. در دارچین تقلبی از پودر پوست فندق و رنگهای شیمیایی و ارد نشاسته استفاده می کنند.
مکان مهم تراز مواد است .

غیر از رنگهای شیمیایی و البته سموم قارچی ناشی از نان کپک زده و گوجه یا پوست پسته کپک زده، مکانی که در آن ادویه ها ترکیب میشوند، نقش مهم تری در آلودگی دارند. فضایی برای این کار مناسب است که پر از نور و خشک  باشد. رطوبت و تاریکی اولین عامل در آلودگی ادویه هاست. ادویهها به دلیل بافت پودری که دارند در رطوبت دچار نم گرفتکی و درنتیجه کپک میزنند. کپکهایی که همان سموم خطرناک آفلاتوکسین هستند و باعث می شوند بدن در معرضی بیماری های خطرناک و حتی سرطان قرار بگیرد.

ادویه فله ای را از جای مطمئن بخرید
 حاج «ر-م» معتقد است بهتر است ادویه ها را به صورت بسته بندی و با نام های معتبر با مجوز سازمان بهداشت و سازمان غذا و دارو خرید کنید، اما اگر دوست دارید مثل قدیمی ها ادویه را به صورت فلهای بخرید بهتر است بروید سراغ عطاریهای شناخته شده قدیمی: «من اعتبار چندین ساله ام را به خاطر چند هزار تومان سود بیشتر خراب نمی کنم، در ضمن ما عطاریم و برای سلامت مردم کار می کنیم. من می دانم ادویههای تقلبی و نامرغوب چه بلایی سر کبد و کلیه مردم میآورد برای همین هیچ وقت به خاطر سود بیشتر با زندگی مردم بازی نمی کنم. من از کسانی ادویه می خرم که خودم و پدرم و پدربزرگم با انها کار کردهاند و خانوادگی آنها را می شناسیم. این طور نیست که هر کسی می آید در مغازه و جنس معرفی میکند، بگویم بفرمایید جنس تان را بیاورید. به مردم هم توصیه می کنم نکاتی را که برای شناخت ادویه ها گفتم را جدی بگیرند تا خدای ناکرده دچار مشکل نشوند.»

دنبال رنگ ولعاب نروید
مهندس محمد هاشمی مدیر روابط عمومی سازمان غذا و دارو در این باره به سیب سبز می گوید: «سازمان غذا و دارو هر چیزی که آرم و نشان سازمان را داشته باشد، تایید می کند. ناظران و بازرسان این سازمان به صورت دورهای و سرزده و غیرمترقبه به کارخانهها سر میزنند و نظارت فنی را انجام می دهند. پس توصیه ما این است از ادویههایی استفاده کنید که آرم و مجوز این سازمان را داشته باشد. اگر دلتان می خواهد از ادویه فله ای استفاده کنید دیگر انتخاب با خودتان است. ما متولی فرآورده های غذایی و بسته بندی شده هستیم و درباره محصولات فلهای و باز وزارت کشاورزی باید جوابگو باشد. پس تا جایی که قلانی تصمیم بگیرید و محصولی را انتخاب کنید که مجوز بهداشت و سازمان غذا و دارو را داشته باشد. این آرم یعنی اینکه این محصول از هر نظر مورد تایید ماست. دنبال رنگ و بوی تقلبی نروید.» مهندس هاشمی از مردم درخواست مهمی هم دارد: «نقش فراورده های غذایی الوده در بیماری افراد خیلی مهم است. اگر مورد مشکوکی مشاهده کردید حتما با سازمان غذا و دارو و شماره ۱۴۹۰ در میان بگذارید تا به موضوع رسیدگی شود.»